Ξέρατε ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε σαπούνι; Πληρώνουμε πολλά λεφτά για να αγοράσουμε σαπούνια ‘Lush’ απλά επειδή μυρίζουν τέλεια και έχουν πλούσια χρώματα. Ίσως δεν ξέρατε ότι τα σαπούνια που αγοράζουμε στα μαγαζιά περιέχουν πολλά βλαβερά συστατικά όπως αφρώδεις παράγοντες (SLS- Λαουρυλοθειικό Νάτριο). Εάν το θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας σαπούνι και να είστε πλέον σίγουρες ότι είναι 100% οργανικό και ασφαλές για το δέρμα σας. Τροποποιώντας τα συστατικά, μπορείτε να αλλάξετε το άρωμα, την υφή και τις ιδιότητες του. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας εξατομικευμένο οργανικό σαπούνι.
Τι χρειάζεστε;
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας εκπληκτικό σαπούνι πρέπει να θυσιάσετε την κουζίνα σας για ένα βράδυ και να την μετατρέψετε σε εργαστήριο. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι: δύο κατσαρόλες, μεγάλα γυάλινα δοχεία, μεταλλικό κουτάλι της σούπας, ζυγαριά, παχιά λατέξ γάντια, προστατευτικά γυαλιά και καλούπι σιλικόνης.
Για να φτιάξετε ένα κιλό σαπουνιού θα χρειαστείτε:
- 500γρ κερί μέλισσας,
- 300γρ λάδι καρύδας/ελιάς/σόγιας,
- 200γρ λάδι γλυκού αμυγδάλου,
- 175γρ αλισίβα (μπορείτε να την αγοράσετε σε οποιοδήποτε μαγαζί με χημικά, προσέξτε κατά την χρήση της),
- 375γρ φιλτραρισμένο, κρύο νερό,
- 7-10 ml αιθέριων ελαίων της επιλογής σας,
- Βότανα, για να κάνετε την υφή πιο ενδιαφέρουσα.
Πώς να ξεκινήσετε;
Η βάση του σαπουνιού θα είναι το κερί. Μπορείτε να πειραματιστείτε με την ποσότητα, καθώς από αυτό εξαρτάται η σύσταση του σαπουνιού. Όσο περισσότερο κερί μέλισσας βάλετε, τόσο πιο σφιχτό θα γίνει το σαπούνι. Το κερί κάνει επίσης την μυρωδιά του σαπουνιού πιο βαθιά και έντονη. Επιπλέον, δεν ξηραίνει το δέρμα και είναι απαλό στο άγγιγμα. Στην διαδικασία δημιουργίας σαπουνιού, το κερί παίζει τον ρόλο της βάσης, αλλά οι ιδιότητες του σαπουνιού θα εξαρτηθούν από τα άλλα συστατικά. Λιώστε το κερί σε σε μία κατσαρόλα. Χρησιμοποιήστε μία άλλη κατσαρόλα για το νερό και την αλισίβα. Δυστυχώς, σχεδόν όλα τα σαπούνια περιέχουν αλισίβα. Είναι μία πολύ επικίνδυνη ουσία η οποία υγροποιεί όλα τα υλικά οργανικής προέλευσης. Οι παραγωγοί σαπουνιού την χρησιμοποιούν σαν καταλύτη στην όλη διαδικασία – κάνει τα έλαια να αναμιγνύονται πιο αποτελεσματικά. Οπότε, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το συστατικό, πρέπει να πάρετε μέτρα προστασίας. Η αλισίβα πρέπει να υγροποιηθεί μόνο σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο και πρέπει να φορέσετε λάτεξ γάντια και μία μάσκα προστασίας προσώπου για να προστατευτείτε από πιθανά αέρια.
Πρώτα, πρέπει να ρίξετε το νερό στο δοχείο και μετά να προσθέσετε μία πολύ μικρή ποσότητα αλισίβας. Εάν δεν νιώθετε άνετα να χρησιμοποιήσετε αλισίβα, μπορείτε απλά να αγνοήσετε αυτό το βήμα. Θερμάνετε το κερί μέχρι να λιώσει. Μην βάλετε πολύ ψηλά την θερμοκρασία καθώς θα μετατρέψει το κερί και τα έλαια στην Trans εκδοχή τους. Έπειτα, αναμείξτε το με το λάδι της επιλογής σας. Τα πιο δημοφιλή λάδια που χρησιμοποιούνται σε οργανικά σαπούνια είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή ένα φθηνό λάδι σόγιας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το blender χειρός σας για να το αναμείξετε σχολαστικά. Στο τέλος μπορείτε να βάλετε τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας. Μπορείτε να φτιάξετε σαπούνι καρπούζι ή μπορείτε να πάρετε την πιο συντηρητική οδό και να προσθέσετε λάδι λεβάντας. Για να κάνετε το άρωμα πιο έντονο, μπορείτε να βάλετε δύο ή τρία διαφορετικά αιθέρια έλαια. Τα περισσότερα σαπούνια έχουν μία νότα κίτρου, την οποία συσχετίζουμε με τη φρεσκάδα.
Όταν η formula τελειώσει, μπορείτε να την ρίξετε στο καλούπι. Από εσάς εξαρτάται τι σχήμα θα έχει το σαπούνι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιλικόνη σε μικρά ημικύκλια για να φτιάξετε ένα μικρό κυκλικό σαπούνι. Το επόμενο βήμα είναι πολύ εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να αφήσετε την formula του σαπουνιού σε ένα ξηρό μέρος για λίγες ημέρες ώστε να γίνει σκληρή.
Κατά πάσα πιθανότητα είναι η πιο απλή συνταγή σαπουνιού την οποία μπορείτε να κάνετε σπίτι σας. Εάν ακόμα δεν έχετε πειστεί ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το βιομηχανικό σας σαπούνι, πρέπει να ξέρετε ότι περιέχει διπλάσια συστατικά από τα φυσικά σαπούνια. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα σαπούνια που χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα δεν μπορούν να λέγονται καν σαπούνια. Εάν δείτε την ετικέτα, θα δείτε ότι αποκαλούνται “Syndets” (από τον συντομευμένο αγγλικό όρο Συνθετικά Απορρυπαντικά). Για να είναι το σαπούνι ‘σαπούνι’ πρέπει να περιέχει γλυκερίνη. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν αποσπάσει αυτό το συστατικό και το έχουν βάλει σε lotion και κρέμες, οι οποίες πουλάνε καλύτερα από τα ‘σαπούνια’. Την επόμενη φορά που θέλετε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα καλό προϊόν καθαρισμού, σιγουρευτείτε ότι έχει τον όρο ‘σαπούνι’ στην ετικέτα.
Αφήστε μια απάντηση